Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babybox

 

Babybox

je novodobé označení pro místo, kam mohou zoufalé matky anonymně odložit své novorozené dítě, o které se nedokáží postarat. Jde o speciálně vybavenou schránku umístěnou ve zdravotnickém zařízení. O dítě se bezprostředně postarají pracovníci zdravotnického zařízení a pokud se o něj rodiče již nepřihlásí, bývá nabídnuto k adopci.

Jak funguje babybox?

kliknutim zvetsete obrazek kliknutim zvetsete obrazek
kliknutim zvetsete obrazek kliknutim zvetsete obrazek

NÁVOD NA POUŽITÍ BABYBOXU: 1. Stiskněte červené tlačítko. 2. Otočte klikou dvířek babyboxu směrem dolů. 3. Vložte dítě dovnitř. 4. Zavřete dvířka babyboxu.

Co se s dítětem dále stane?
Při odkládání dítěte si matka může vzít ve schránce lísteček, ve kterém se dočte o budoucím osudu dítěte. Na lístečku jsou uvedeny také možnosti, jak získat dítě zpět, pokud by si maminka svůj čin rozmyslela.
O nálezu dítěte v babyboxu jsou informovány všechny příslušné úřady, které rozhodnou o jeho dalším osudu. V případě potřeby pracovníci odboru sociálněprávní ochrany dětí nechají vystavit dítěti na matrice rodný list. Pak dají návrh opatrovnickému soudci na svěření dítěte do péče v náhradní rodině. Dle zakladatele českých babyboxů, Ludvíka Hesse, je možné tento úkon provést okamžitě, protože dítě je ze zákona volné. Není tedy nutné ho dávat do kojeneckého ústavu. Na základě předběžného opatření může být adoptivní rodině dítě svěřeno na jakousi zkušební dobu, která obvykle trvá několik měsíců. Zatím nejrychleji se podařilo do nové rodiny umístit dítě do čtyř dnů od jeho nalezení v babyboxu.

Babyboxy v ČR
V České republice se v oblasti babyboxů angažuje zejména Nadační fond pro odložené děti Statim a jeho sesterské občanské sdružení Babybox pro odložené děti — Statim. Na Slovensku funguje projekt Hniezdo záchrany. Podobné projekty fungují i v dalších evropských zemích.

Díky babyboxům bylo k datu 1. 4. 2014 zachráněno v České repub­lice 105 dětí.

mapa CR s babyboxy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dobrý den

PETRA,16. 4. 2014 17:07

Dobrý den, Jsem rád že jsi tam dál i bobybox pro tože spoustu lidí moc naví jak fungujou

PĚKNÝ

Lukáš,14. 4. 2014 18:48

Moc pěkní tato stranka mi pomahá.

Re: PĚKNÝ

v,16. 4. 2014 17:05

vfd